Razigranost otrok na občinski orientaciji

četrtek, 23. 5. 2019

Po treh letih je v sodelovanju s PGD Kamnik pod Krimom Gasilska zveza Brezovica spet poskrbela za organizacijo občinskega tekmovanja v gasilski orientaciji. Kot je že v navadi, se ga udeležijo tudi otroci iz Gasilskih zvez Horjul in Dolomiti, ki pa tekmujejo za svoji gasilski zvezi.

V nedeljo, 19. 5. 2019, navsezgodaj so bili pogledi marsikaterega udeleženca pri pripravi prog uprti v nebo in vse je prevevala ista misel, naj  dež še malo počaka, naj otrokom prizanese – vremenska napoved namreč ni obetala lepega vremena. Vendar gasilci se ne bojimo dežja in smo kljub slabi napovedi bili pripravljeni tekmo izpeljati. Megleno nedeljsko jutro ni prav nič spominjalo na drugo polovico maja, prej na pozno jesen, pa vendar se je 95 tričlanskih ekip, razdeljenih po spolu in starosti v šest kategorij, zapodilo po progi z mislijo, da čim bolje opravijo z nalogami na progi in čim hitreje pridejo na cilj. Pionirji in pionirke so morali najprej opraviti vajo z vedrovko, na dva kilometra dolgi progi pa rešiti test iz poznavanja topografskih znakov, pokazati znanje iz osnov orientacije in zavezati vsak svoj vozel. Seveda v budnem spremstvu svojih mentorjev, ki so jih spremljali na progi. Mladincem in mladinkam sta na trikilometrski razdalji dodani še točki, kjer spnejo cevi na trojak in pravilno zvijejo gasilsko cev. Pripravniki in pripravnice pa se že spogledujejo z delom v operativi, zato so naloge nekoliko prirejene in tudi proga je za njih kar precej daljša. Na koncu so pripravniki iz PGD Rakitna gledali v hrbet domačinom, pripravnice iz domačega društva pa so se lahko v miru sprehodile po progi, saj niso imele konkurence. V kategoriji mladincev so se najbolje odrezali mladi iz PGD Podpeč 2, sledili so jim mladi iz PGD Preserje 2, tretje uvrščena pa je bila ekipa iz PGD Brezovica pri Ljubljani. Pri dekletih se je najbolje uvrstila ekipa iz PGD Preserje, drugo uvrščene so bile mladinke iz PGD Notranje Gorice–Plešivica, tretje pa predstavnice PGD Rakitna. V kategoriji pionirjev so zmagali fantje iz druge ekipe PGD Rakitna, sledili so jim mladi iz PGD Preserje, tretja pa je bila ekipa iz PGD Notranje Gorice–Plešivica 2. Pri pionirkah so bila tretjeuvrščena dekleta iz PGD Jezero 3, premoč pa so pokazale mlade Rakičanke, saj sta obe ekipi bili najboljši in se bosta skupaj z ostalimi prvo in drugo uvrščenimi ekipami udeležili regijske orientacije, ki bo 1. 6. 2019 v Iški vasi.

Vsem ekipam čestitam za dosežene rezultate, tistim pa, ki imajo pred seboj vsaj še eno tekmo, želim veliko tekmovalne sreče.

                                                                                                                                                                                                                                  Nuša Jeraj,

         predsednica Komisije za mladino GZB